Wszystkie informacje przedstawione na punktjedzenia.pl mają wartość informacyjną, edukacyjną
i przedstawiają osobiste opinie autora. Pamiętaj, że ważny jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

© 2021 Copyright Technologiczny punkt jedzenia. Wszystkie prawa zastrzeżone.

28 października 2021

 Kwestia, czym są warzywa krzyżowe może okazać się oczywista. Ale! Przyznam się szczerze, że sam na zajęciach z Toksykologii żywności, gdy padło pytanie “czym są warzywa krzyżowe” nie znałem odpowiedzi.

Warzywa krzyżowe to bardzo "ciekawa" pod względem żywieniowym rodzina warzyw. Należące do rodziny kapustowatych brokuł, kalafior, kapusta itd. posiadają wiele cennych składników odżywczych takich jak między innymi antynowotworowy sulforafan czy błonnik.
Warzywa krzyżowe goitrogeny

 

Temat goitrogenów wydaje się być szczególnie ważny dla pacjentów zmagających się
z niedoczynnością tarczycy i dla wszystkich nas w kontekście gospodarki jodu w naszym organizmie.

O ile, czasem łączenie technologii żywności i dietetyki wprawia mnie
w zakłopotanie, to w tym przypadku obydwa spojrzenia doskonale się uzupełniają.


tarczyca a dieta

 

Substancje wolotwórcze (np. tioglikozydy, glikozydy cyjanogenne, hemaglutyniny) zawarte
w warzywach krzyżowych zmniejszają wchłanianie jodu z przewodu pokarmowego, co może upośledzać czynność wydzielniczą tarczycy oraz zaburzają aktywność peroksydazy tarczycowej.

 

Goitrogeny w tarczycy

 

Jak jest z ich negatywnym wpływem na tarczycę?

Związany z wymienionymi związkami jod nie może być wykorzystany do syntezy hormonów tarczycy, co w konsekwencji może doprowadzić do powstanie wola tarczycowego. Może mieć to szczególne znaczenie dla osób
z chorobami tarczycy - niedoczynnością oraz osób, które są narażone na niedobór jodu.

 

tarczyca a substancje wolotwórcze

 

Czy jesteśmy narażeni na niedobór jodu?

Z niedoborem jodu jako populacja radzimy sobie całkiem w porządku - między innymi poprzez obligatoryjne jodowanie soli kuchennej, czy też odpowiednią suplementację mam podczas ciąży
i karmienia. Jod odgrywa szczególnie ważną rolę w rozwoju układu nerwowego noworodków
i niemowląt, co przyczynia się do prawidłowego zdrowia w dorosłym życiu.

Literatura:

1. Szwejda-Grzybowska, J., Antykancerogenne składniki warzyw kapustnych i ich znaczenie
w profilaktyce chorób nowotworowych., 2011, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna (4): 1039-1046.

2. DOI: 10.12775/SIT.2018.017

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ


 

BIOAKTYWNIE nie zawsze równa się
z PROZDROWOTNIE!

Warzywa krzyżowe a tarczyca

Treści zawarte w artykule mają

charakter edukacyjny

i nie zastępują porady lekarskiej.