Wszystkie informacje przedstawione na punktjedzenia.pl mają wartość informacyjną, edukacyjną
i przedstawiają osobiste opinie autora. Pamiętaj, że ważny jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

© 2021 Copyright Technologiczny punkt jedzenia. Wszystkie prawa zastrzeżone.

19 sierpnia 2021

Błonnik o którym tak sporo na profilu na instgramie przewija wiedzę dotycząca probiotyków 😃

➡️ Pojęcie probiotyków znane jest od dawna, ale na samym początku definicja odnosiła się bardziej do prebiotyków niż samych probiotyków - szczegóły poznasz niebawem!

➡️ Historia jest baaaardzo szeroka i dość szegółowa jeśli chodzi o probiotyki, ale od samego początku odnosi się do mleczynch napojów fermentowanych, kiszonych warzyw i owoców, które dzięki procesowi fermentacji mlekowej zwiększają swoją zasobność w mikroorganizmy probiotyczne, które mają zdolność do zasiedlania naszych jelit.

➡️ Rozwój biotechnologii pozwolił na opracowanie preparatów probiotyczych, czyli szczepów np. zamkniętych w kapsułkach, po które sięgamy przy antybiotykoterpaii, która niestety oprócz zabijania patogenów zabija korzystną mikroflorę. Stosowaliście może probiotykoterapię? 🤔

Czy zastanawialiście się kiedyś jak rozpoznać probiotyk, który faktycznie działa i po jego spożyciu jest on w stanie przynieść korzystne efekty dla naszego zdrowia?

💫 Taki szczep, aby mógł być nazwany PROBIOTYCZNYM musi przejść szereg badań, które pozwolą uzyskać wiedzę dotyczącą jego planowanego działania i uzyskać zamierzone efekty.

💫 Na intagramie możecie sprawdzić jak to ocenić kupując preparat probiotyczny. Nazwa szczepu składająca się z trzech elementów jest konieczna i to ona potwierdza nam - pacjentom, konsumentom, że dany probiotyk działa!

💫 Oznaczenie, które podałem w grafice to oznaczenie bakterii opracowanych i stosowanych przez firmę Danone w produkcji jogurtów Activia. Producent może zamiennie z nazwami gatunkowaymi i rodzajowymi stosować swoje zastrzeżone nazwy dla używanych szczepów w działaniach marketingowych i tak dla Lactobacillus casei DN 114001 będzie to Lactobacillus casei Defensis (Actimel).Czy w takim razie można mówić o kapuście kiszonej, innych kiszonkach i napojach mlecznych fermentowanych, że są probiotykami? 

✅Słyszałaś/ słyszałeś o tego typu związkach, czy jest to dla Ciebie nowość?🤔

✅Cały czas będę odnosił się do tego, że definicja, znaczenie i rola prebiotyków jest ściśle związana z błonnikiem, szczególnie z frakcję nierozpuszczalną - substancje o charakterze prebiotyków najczęściej pochodzą z błonnika. Co ciekawe prebiotyk to substancja, która nie może zostać strawiona na początku układu pokarmowego (np. za pomocą amylazy ślinowej - ptialiny w jamie ustnej), ale może odżywiać mikrobiom.

✅Termin prebiotyk został podany nieco później, niż probiotyk - definicja tego drugiego początkowo odnosiła się do tego co wiemy na dzień dzisiejszy na temat prebiotyków. W 2007 eksperci WAO/WHO dokładnie sprecyzowali definicję substancji o charakterze prebiotyków, którą przytoczyłem w grafice powyżej⬆️

✅Celem oceny i uzasadnienia, czy dana substancja jest prebiotykiem należy podać jej źródło oraz pochodzenie substancji, czystość, skład chemiczny i strukturę. Wytyczne są bardzo szczegółowe, a dana substancja musi przejść randomizowane badania naukowe, które potwierdzą jej prebiotyczne działanie i pozwolą na nazwanie jej PREBIOTYKIEM

✅Zaletą stosowania prebiotyków jest zmiana składu mikroflory jelitowej człowieka, która prowadzi do zmniejszenia składu jakościowego i ilościowego mikroorganizmów szkodliwych, a zwiększenia tych pożytecznych dla gospodarza.

➡️ZNASZ JAKIŚ PRZYKŁAD SUBSTANCJI O CHARAKTERZE PREBIOTYCZNYM❓- podpowiedź w moim stories na instagramie na którego mocno Cię zapraszam!

W literaturze i praktyce pojawia się jeszcze określenie SYNBIOTYKÓW - wg schematu powyżej to połączenie obydwu z -biotyków
💛W dużym skrócie mechanizm wygląda tak, że szczepy mikroorganizmów mających zdolność do zasiedlania jelit człowieka mogą być odżywiane przez działające na nie stymulująco substancje - prebiotyki, a połączenie jednego z drugim w preparacie wieloskładnikowym to synbiotyk
💚Myślę, że już teraz nie masz wątpliwości co i jak działa
💛Mikrobiota ciągle pozostaje w obliczu wielu zaskakujących wyników badań ze względu jej zdolności, które wykazują korzystne działania na cały nasz organizm.
💚Doniesienia naukowe potwierdzają, że synbiotyki przyczyniają się do zmniejszenia stężenia niepożądanych metabolitów w organizmie, unieczynnienia nitrozoamin i kancerogennych substancj, co więcej przeciwdziałają procesom gnilnym w jelitach oraz zapobiegają zaparciom i biegunkom! W badaniach na szczurach, w których do diety włączono inulinę, oligofruktozę, Lactobacillus rhamnosus i Bifidobacterium lactis wykazały zwiększoną ilość IgA w jelitach. Połączenie inuliny (więcej o inulinie w zapisanym stories na Ig) z Bifidobacterium longum wpływa pozytywnie na walkę z rakiem

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ


 

Pro, pre i Synbiotyki

mleko źródłem chorób zakaźnych

Treści zawarte w artykule mają

charakter edukacyjny i nie zastępują porady lekarskiej.